Gitta Grinberg (Rinzki) 3
"
Gitta Grinberg (Rinzki) 3
תיאור:
גיטה רינצקי (לבית גרינברג), ילידת שדלץ, עם קבוצת השומר בטהרן, 15.11.1942.
התמונה נשלחה ע""י בתה של גיטה, הגב' מינה קרס, שמבקשת את עזרתכם בגילוי פרטים חסרים.
הגב' מינה קרס היא בתם של צדוק (סאלק) רינצקי וגיטה (גוטצ'ה) לבית גרינברג.
אביה, צדוק, היה הצעיר במשפחה של 7 ילדים. הוריו- ישראל ומינה (מינדל) רינצקי (שהייתה אשתו השניה). לאח הבכור קראו יהודה רינצקי, והיתר אינם ידועים. כל האחים נספו בשואה.
למשפחה היה בית מסחר לסיטונאות של שמן דגנים ומזון ברחוב פיינקנה, סמוך לבית המשפחה. כנראה מדובר באותה חנות עליה כתוב תחת תמונתם של אהרון ויוספה (לבית רינצקי). מכאן, שכנראה יוספה הייתה קרובת משפחתו של צדוק?
בית המשפחה שברחוב פיינקנה הונצח בתמונה לאחת הפוגרום בשנת 1906, כשהוא מופצץ. את התמונה אפשר לראות כאן. האירוע מתואר בספרו של יצחק כספי, ""מגילת פרעות שדלץ"", פרק ח':
""תחת לחץ איומיו של המפקד יצאה המשלחת לרחובות העיר, ולעיניהם נתגלתה תמונת-בלהות: חיילים ערוכים בשתי שורות זו לעומת זו, עומדים ויורים לתוך הבתים, על ידי המשטרה, הבחינו בתותח שירה לכיוון ביתו של רינצקי, בפינת הרחובות פיינקנה (אחר כך פולאסקי) ואליובה (אח""כ -פרשיאזד), עד שאחד הקירות בבית נבקע. רכוש יהודי היה לבז.""
אמה של מינה קרס היא גיטה (גוטצ'ה) לבית גרינברג. גיטה היא בתם של מאטל ונתן גרינברג. לגיטה היו 4 אחיות ואח: חנה (חנצ'ה), לאה, ינטלה ויוסלה. לאם, מאטל היה בית מסחר להלבשה (מתפרה עילית) בשדלץ, שם עבדו כ-10 תופרות. חנה (חנצ""ה), האחות הבכירה, עלתה לארץ לפני המלחמה והתגוררה בתל אביב. שאר שלושת האחים וההורים נספו בשואה.
על דרכם האחרונה כתב אלימלך פיינזילבער בספרו ""אויף די חורבות פון מיין היים"", עמ' 35:
זמן קצר לפני שהגרמנים כבשו את שדלץ הצליחו ההורים- צדוק וגיטה- לברוח לרוסיה, לאחיו הגדול של צדוק, שהיה כבר נשוי והתגורר ברוסיה. אצלו הם הצטיידו בקצת צידה וכסף והמשיכו לברוח, עד שנתפסו בידי הצבא הרוסי. בני הזוג נשלחו לסיביר לעבודת פרך עד ששוחררו. אין ידיעות נוספות על תקופה זו.
התקפת הצבא הגרמני על ברית המועצות (ב-22 ביוני 1941) הביאה לחתימת הסכם ביולי 1941 בין רוסיה לפולין, לפיו יזכו לחנינה כל אזרחי פולין, שהיו כלואים בבתי הסוהר ברחבי בריה""מ (בפרט בסיביר), ובתמורה יחויבו כל הגברים להתגייס לצבא הפולני שיילחם על אדמת בריה""מ, בראשות הגנרל אנדרס.
במסגרת זו שוחרר גם האב צדוק, גויס לצבא הפולני והגיע עימו לארץ ישראל. הנשים (ביניהן גיטה רינצקי, אשתו של צדוק) והילדים (רובם יתומים) גורשו לטהרן, לשם הגיעו שליחים מארץ ישראל, ששמעו על מצוקת הנשים והילדים. בין השליחים הייתה גם ציפורה שרת, שסייעה- עם אחרים- להעביר את הנשים במחנה (בהן גיטה) קורס אחיות. גיטה וחברותיה טיפלו בילדים, שהגיעו לטהרן מרחבי היבשת, ומאוחר יותר עלו יחד עימם לארץ. עם הגעתם לארץ עצרו אותם הבריטים והם נכלאו במחנה המעצר בעתלית. גם גיטה שהתה שם, עד שאחותה חנצ'ה הגיעה לשחרר אותה.
צילומים של האם גיטה משנת 1942, עם חבריה המדריכים של ילדי טהרן, וכן תמונה שלה עם הילדים במדי אחות התפרסמו בספרים:
""אדום ולבן וריח תפוחי הזהב"" (בן ציון תומר), עמוד 78,
""יזכור לילדי טהרן שנפלו במערכות ישראל"" (מאיר אהד), עמודים 211, 217.
כל היודע פרטים נוספים כלשהם אודות המצולמים או שהכיר מישהו מבני המשפחה המורחבת מתבקש ליצור קשר עם מינה קרס, mina_k@zahav.net.il. "